A fi sau a nu fi, nu se aplică în cazul empatiei

Natura noastră e de ființă empatică

Alexandra Androne
2 min readFeb 26

--

De Alexandra Androne,

Empatia strigă blând și îmbogățește pe fiecare om, iar fără ea, lumea ar fi foarte săracă. Este strigătul blând pe care, fiecare dintre noi cândva în viață l-am așteptat. O misiune necesara a fiecarui om, nu pentru a demonstra cuiva, ceva, ci pentru că empatia este ceea ce ne face să fim umani.

Natura noastră e de ființă empatică, să fim conștienți de noi înșine, cum suntem, cum facem lucrurile, noi înșine, ca apoi să fim prezenți pentru ceilalți. Empatia nu e o abilitate, ea se naște natural în interiorul fiecărei persoane, important este să fii conștient că trăiești emoția celuilalt, pentru că în acel moment ești doar în postura observatorului și uneori nu sunt cuvinte disponibile de spus, dar celălalt te simte că ești prezent și că susții spațiul.

Empatia, acea reacție drept răspuns la ce se întâmplă în exterior, dar este și strâns legată de inteligența emoțională pentru că întâi de toate necesită reglarea propriilor emoții.

În lucrul direct cu oamenii dar și în relațiile non-profesionale empatia e cheia, însă e necesar să te centrezi tu întâi. Cum? Stând în centru, pentru a te putea mișca în toate direcțiile.

Este puntea care ajută la comunicare, în special în sistemul de astăzi, fie el privat sau de stat. Empatia salvează vieți pentru că omul simte că este înțeles și dorit în lumea asta.

Și cred cu tărie că ea se manifestă automat, uneori involuntar și este o parte importantă a dezvoltării și cunoașterii personale. Un pas mic pentru evoluția personală, conduce la un pas în plus și mare pentru evoluția colectivă. Empatia nu este o slăbiciune, este o dovadă de tărie și acceptare a diferențelor dintre oameni.

A fi sau a nu fi, nu se aplica în cazul empatiei pentru că ea de dobândește treptat și fiecare om trăiește la un moment pe pielea sa starea de empatie. Însă exista și acei oameni care blochează starea de empatie. Acei oameni au instabilitate emoțională, au traume nevindecate și cel cel mai probabil au trăit evenimente de viața ce le-au lăsat amprente întipărite in corp, minte si suflet și nu au putut ierta, însă se crează spațiu și pentru ei.

Empatia se întinde mult dincolo de ceea ce prezintă dicționarul ca ar fi, necesită cunoaștere concretă a valorizării binelui, stare de prezență conștienta și non-judecată a celui ce stă în fața ta.

--

--