ACTIVAREA RESURSELOR CONDUCE LA SCHIMBARE COMPORTAMENTALA SI FLEXIBILITATE MENTALA

Photo by Evie S. on Unsplash

de Alexandra Androne

Conectarea la resursa este practica in care ne invitam mintea si corpul sa se familiarizeze cu senzatiile de siguranta, calmitate, rabdare,oricat de mici ar fi acestea.

Procesul incepe atunci cand inveti corpul ca poate experiementa stare de stres iar apoi poate reveni la o stare de calm si siguranta. Creierul are o inclinatie mai mare catre negativitate decat catre pozitiv, iar asta inseamna ca acorda o atentie mai mare amenintarilor decat starii de siguranta.

Provocarea apare atunci cand mintea si corpul raspunde in fata unei amenintari din trecut, care in prezent nu mai exista. Atunci e important ca, creierul sa detecteze siguranta pentru ca reprezinta un plus pentru dezvoltarea personala.

Sa te simti in siguranta inseamna sa ai o stare de satisfactie fata de viata, oameni, job, experiente. Iar aici e important sa se faca o delimitare intre nevoia de a simti siguranta si nevoia de a primi confirmare. Corpul are nevoie de siguranta iar mintea de confirmare. Dar atata timp cat poti observa dintre cele doua esti in starea de prezenta si incepi sa devii compatibil cu cine esti tu in esenta.

Activarea resurselor interioare

Poate ca iti doresti sa ai parte mai des de o dimineata plina de energie, zambete la cafea, spor la serviciu, impact pozitiv cu oamenii din jur, dar uneori te simti obosit psihic si fizic. E important de mentionat ca tu esti mai mult decat ceea ce se intampla in zilele in care nu poti sa zambesti sau sa traiesti asa cum iti doresti. Suntem oameni, traim in ritmul nostru, dar uneori e important sa stim sa ne activam resursele interioare.

Resursa poate pleca de la acel punct forte care te reprezinta. Pote fi muzica, plimbatul cu masina, cafeaua de la ora 12, sau animalul de companie, o carte, natura. Resursa reprezinta destinatia dar si bucuria calatoriei, amandoua se petrec in acelasi timp pentru ca inveti sa te conectezi la tine.

Resursa fie ca este emotionala, spirituala sau fizica, se petrece la nivel senzorial si automat creaza o stare de siguranta in corp, pentru ca mintea percepe ca fiind ceva concret.

Este demonstrat ca omul cand simte siguranta emotionala si fizica, ii scade nivelul de stres din corp si acest lucru conduce la o reactie naturala si fara solicitari de confirmari din exterior.

Identificarea resurselor personale conduce la o percepere mai concreta a starii de siguranta, iar starea de siguranta te ajuta sa evaluezi realitatea corect. Omul va inteleage ca este capabil sa isi observe resursele si sa reflecteze asupra provocarilor.

--

--

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store