Cu cartea în mână : transformare interioară prin lectură

Instrument de autoajutor care poate fi utilizat cu sau fără susținerea unui terapeut.

Alexandra Androne
2 min readApr 22, 2024

Lectura vine cu multe plusuri- dezvoltarea limbajului și a capacității de a observa gândurile și emoțiile, cultivarea trăirii în momentul prezent, implicarea emoțională în povestea citită și posibilitatea de a elibera emoțiile stocate, conștientizarea că provocările prin care trece cititorul ar putea fi soluționate și astfel puterea de adaptare la schimbare și nou să crească.

Actul individual al lecturii, poate să vină ca o formă de terapie clinică ( folosită în cabinet, alături de un psiholog) dar și de dezvoltare personală (acțiune individuală, cu scop de relaxare) ambele fiind parte a transformării umane. E ceva comun în sesiunile psihologice să se folosească poveștile terapeutice pentru a crea o analogie a situațiilor de viață prin care trec oamenii- ceea ce conduce la o înțelegere mai amplă a implicării emoționale.

Cititul la sfârșit de program de lucru poate să fie una dintre modalitățile de a ne elibera de stresul acumulat pe timpul zilei. Cu timpul putem vedea ca efectul cel mai de preț al cititului este trăitul conștient. A înțelege cu adevărat viața, a percepe corect lumea și a ne bucura de ceea ce avem- sistemul nostru are nevoie ca noi să fim atenți la prezent: iar pentru asta e nevoie uneori să încetinim ritmul.

Și cum putem să începem să facem asta? — Alegem o carte din bibliotecă și o purtăm cu noi peste tot- poate să fie un bun companion de drum, cafea sau plimbare.

Alexandra Androne 2024

--

--

Alexandra Androne

Psychologist. Writer. Reader. Art lover. Friend of nature. Creative human. True seeker of here and now.