Drumul artistului spre arta

Cand psihologul zareste artistul dar si arta

Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Unii vad artistul iar altii vad doar arta. Psihologul si in special cei care lucreaza cu omul, le zareste pe ambele. Observa artistul din tine pentru ca tu esti creatorul si arta pe care o creezi. Pentru ca suntem creatii si la randul nostru cream.

Meseria de psiholog ne invata sa privim obiectiv, stiintific si concret ce se intampla cu si in mintea clientului nostru. Dar misiunea psihologului ne invata ca dincolo de minte si corp exista un suflet care trebuie inainte de toate inteles si apoi tratat. Trairile afective altereaza mintea si corpul, iar starea de echilibru inseamna ca toate trei sa fie la acelasi nivel: corp-minte-suflet.

Sa fii psiholog nu înseamnă doar sa analizezi persoana din punctul de vedere al sferei psihopatologice, pentru ca nu este doar despre diagnosticul unei psihoze, nevroze sau o accentuare a tipului de tulburare a personalitatii.

Este despre psiholog si despre client, un schimb de nevoi care hraneste sufletul amandurora. Paihologul isi slefuieste harul de a citi sufletul celui din fata sa ca pe o carte deschisa si invata sa fie obiectiv. Clientul isi curata sufletul, comportamentele si credintele disfunctionale care ii dezaproba esenta naturala si nu ii permite sa se dezvolte concret in societate, sa fructifice in materie ceea ce isi doreste.

Dar mai mult de atat este despre client, multi oameni cred ca un psiholog are o putere supranaturala si doar cu un cuvant poate schimba programe, teorii si comportamente. Insa nu este asa, totul se poate schimba daca clientul isi doreste schimbnarea. Psihologul doar ofera posibilitati de a privi viata si provocarile intr-un mod obiectiv, concret si care nu creeaza iluzii. Te invata sa diferentiezi iluzoriu de concret si imaginatia de actiune.

Am pasit ca psiholog clinician intr-un cabinet de psihologie la varsta de 23 de ani, mai exact acum 4 ani de zile. Lucrand cu persoanele care au boli cronice, am invatat un lucru esential de la pacientii mei. Sufletul este imbracat intr-o forma iar forma este condusa de minte.

Forma este condusa de minte daca sufletul nu este scos la suprafata si credintele , blocajele nu permit sa descopere calitatea vietii autentice. Pentru ca o calitate a vietii scazuta conduce la decizii care nu sunt benefice dezvoltarii si independentei in materie de sanatate proprie.

Logica, capacititatea de a lua decizii, rabdarea, meticulozitatea sunt esentiale insa vulnerabilitatea este factorul cheie. Un psiholog nu e perfect si invata in fiecare zi sa isi permita sa fie vulnerabil, pentru a empatiza cu cel din fata sa pentru a putea citi caracteristici mascate. Ca apoi sa aplice legile schimbarii comportamentale care la final va schimba crezurile si clientul va reusi sa isi acceseze esenta naturala si resursele ingropate.

Iar cand iubesti ceea ce faci, dezvolti arta si creezi artisti.

Alexandra Androne 2021

--

--

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store