Ego-ul, limbajul mecanismelor de aparare

Photo by Jace & Afsoon on Unsplash

Realitate falsa si identificarea cu un sine fals, conduce omul pe o cale pe care trebuie sa supravietuiasca tot timpul in mecanisme de aparare. Ce se intampla cand esti intr-un conflict activ cu alta persoana? Doresti sa ai dreptate, sa ai ultimul cuvant si sa oferi sute de explicatii, aici se naste ego-ul.

Ego-ul se naste pentru ca dorim sa ne aparam si cum ne aparam ? Prin mecanisme de aparare.

Nu stim unde incepe si nici unde se termina, insa oare poate fi educat, ego-ul? Eu sustin ca da, daca nu mai este hranit cu retete care cresc intensitatea mecanismelor de aparare si reusim sa crestem nivelul de constientizare a tiparelor de hranire a ego-ului. Ele sunt clasice si un simplu tipar ar fi ca avem nevoie sa ne validam existenta prin dreptate, manipulare si minciuna.

Ce se intampla cand devii vulnerabil si esti sincer cu tine si cu cei din exteriorul tau ? Energia veche se desprinde, programele se sterg, conditionarile se evapora si inveti sa devii tu. Realitatea ta devine realitate constienta si sinele tau ajunge sa inspire poate chiar sute de oameni.

Pentru ca iti dai voie sa suferi, sa plangi, sa zambesti, sa cazi, sa te ridici, de fapt Iti dai voie sa fii tu. Atunci cand esti tu, mecanismele de aparare nu isi mai fac aparitia si nici ego-ul nu mai rasare.

Este greu uneori sa dam drumul la acel ceva care ofera culoare realitatii false dar cand sistemul de credinte se schimba, transformarea incepe. Ego-ul este combustibilul credintelor disfunctionale pe care le avem fata de viata, relatii, oameni, situatii si absolut tot ce ne inconjoara. Pentru ca ego-ul functioneaza si el pe un program. Programul de a obtine ceva din exterior. Ego-ul manipuleaza si ego-ul poate sa cladeasca forme false ale creatiei sale.

Cand actionam din ego si implicit apelam la mecanismele de aparare, tot ce cream in exterior este fals. Cream ceea ce suntem la momentul respectiv. Chiar suntem mecanisme de aparare sau suntem oamni simplii care doresc constienta ?

Ego-ul nu va recunoaste niciodata ca ii este dor, pentru ca ego-ul nu cunoaste limbajul iubirii, ci doar al fricii, iar frica este elementul principal a mecanismelor de aparare. Actionam in defensiva cand ne este frica.

Tot ceea ce este in interiorul nostru cream in exterior pentru a ne mai lua o lectie si sa o si invatam de aceasta data. Dar cand nu actionezi din ego, creezi divinul si realitatea constienta. Se creaza situatii care nu iti ofera posibilitatea de actiona in mecanisme de aparare. Iar atunci incepem sa devenim constienti de cine suntem, ce oferim, ce limite avem si ce limite setam in fata oamenilor.

Daca nu invatam sa setam limite si daca nu invatam sa ajungem la partile neatinse ale ego-ului , vom alege intodeauana aceeasi cale si nu vom permite sa fim in bucurie cu noi insine. Cand atingem partea nevazuta a ego-ului, cunoastem viata asa cum este, reala.

Ego-ul nu trebuie distrus, trebuie acceptat si educat. Daca distrugi ego-ul inseamna vrei sa distrugi partea din tine care a ajuns sa isi cunaosca sinele. Fara accesarea ego-ului nu ajungeai sa iti cunosti sufletul si ai fi trait in nonsesns si nonactiuni. Tot ce este natural este si real, iar cand iti permiti sa fii asa cum esti, transformarea se intampla.

Sensibilitatea in fata sensului vietii e egal cu permiterea tuturor formelor care exista sau au existat in viata ta. Iti apartine viata , ai creat tot ce este in jurul tau, iar cand mecanismele de aparare nu vor mai fi folosite, atunci devii sensibil la viata, adica devii sensibil la tine.

Nu vei avea de ales, pentru ca o sa vina incet si bland realitatea, ca o adiere calda de vara.

Alexandra Androne 2022

--

--

--

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Alexandra Androne

Alexandra Androne

More from Medium

Faith is greater than fear

Faith is greater than fear by Small Voice Today

The 7 Deadly Sins: Envy — Leviathan

Magical Thinking is NOT the Same as Envisioning Your Future (and Taking Action!)

What is “contagion”? A spiritual view