Interpretarea informațiilor senzoriale în timp real — o experiență somatică
--
Atât în terapie cât și în lucrul individual de acasă, ca să putem regla emoțiile, este necesar să ne întoarcem la pașii procesării emoționale. Aici se observă inițial răspunsul la situație, se explorează gândurile și apoi se alege cum se acționează. Pentru a renegocia trauma e nevoie să se creeze o stare de siguranță atât în mintea noastră cât și în corpul nostru. Dar pentru asta este necesar să fie implicate senzțiile și percepțiile, adică atât procesarea în mod corect a senzațiilor cât și a percepțiilor.
Senzația ajută la primirea informațiilor din mediul exterior prin receptorii senzoriali, iar percepția reprezintă modul în care creierul nostru alege, organizează și interpretează aceste senzații. Fiecare situație din viața noastră declanșază gânduri, sentimente, comportamente automate și reacții fizice în corp. Gândurile automate pot fi pozitive sau negative și reflectă percepția asupra evenimentelor, adică asupra faptului în care te-a făcut să te simți un eveniment anume.
E important să ne amintim că percepțiile și gândurile nu sunt fapte. Identificarea gândurilor negative care provoacă senzații neplăcute la nivelul corpului pot ajuta oamenii să schimbe cum se simt sau cum acționează.
1.Crearea de siguranță în mintea noastră: schimbarea modului în care percepem situațiile.
2. Crearea de siguranță în corpul nostru: schimbarea răspunsului fizic al corpului nostru la situații
Cum se poate face acest lucru?
~Se observă gândul : Ce se întâmplă este un pericol?
~Se explorează gândul : Ce văd eu ca fiind periculos la ce se întâmplă?
~Se schimbă percepția : Cred că reacționez exagerat. Sunt în siguranță
~Se schimbă reacția corpului : Se exersează calmarea sistemului nervos prin respirație sau conectarea cu un obiect familiar care oferă o stare de bine.
De asemenea întrebându-te : „Sunt într-adevăr în pericol fizic acum?” poate ajuta la schimbarea percepției. Dacă răspunsul este nu, atunci cel mai bine este să îți reglezi sistemul nervos aducând în minte percepția de siguranță sau creând acel sentiment de siguranță. Se poate face asta prin conectarea cu resursele personale ( ex: plimbarea în natură, ceaiul, cafeaua, cititul, etc. ) sau spunând „Se simte periculos, dar sunt de fapt în siguranță.”
Observând că te simți în pericol atunci când ești de fapt în siguranță, pune la îndoială mintea privind interpretarea evenimentelor și astfel mintea învață să perceapă mediul exterior într-un mod sănătos.
Totul pleacă de la senzorial, dacă corpul se simte în siguranță, automat tu te simți în siguranță și nu mai percepi tot ce te înconjoară ca fiind amenințător. Când senzațiile de la nivelul corpului transmite o stare de calm creierului, percepția se modifică și interpretarea informațiilor senzoriale și perceptuale se întâmplă în mod real și corect.