Mecanismele de aparare- long story short
--
In general mecanismul de aparare apare in momentul in care, pentru a evita experiente care cauzeaza spaima, durere, dezamagire, oamenii apeleaza la un comportament invatat. Da, autoprotectia se invata pentru ca are exercitiu in spate, de fiecare data s-a apelat la acel mecanism pentru a nu fi condus in starea de frica, frustrare si alte sentimente negative.
Mecanismul de aparare se refera la modul in care mintea se apara de orice continut cu incarcatura nagativa care poate dezechilibra starea de bine, aparent apara constiinta omului, insa de fapt o suprima.
Fortareata si purtarea armurii in fata vietii sunt pentru cei care sunt intr-o continua lupta, sau pentru cei care cred ca lupta se apropie, iar asta este un raspuns in fata traumei. Insa cand acest lucru se muta in campul constient, vestea buna este ca trauma poate fi vindecata. Dar e important sa intelegem ca starea naturala nu este de a ne misca prin viata cu armura mecanismelor de aparare ci de a ne lasa condusi de valsul vulnerabilitatii. Pentru ca vulnerabilitatea reprezinta curaj si pofta de viata.
Cand autoprotectia devine un mod de viata, se pierde contactul cu realitatea iar omul isi refuza accesul la cine este, ce poate descoperi si ce poate dezvolta, va fugi de obiective pe termen scurt sau lung. Da, apararea face parte din noi inca din strabuni, iar in unele situatii mecanismul de aparare ne ajuta iar in altele ne impiedica sa ne descatusam potentialul, pentru ca nu vom reusi niciodata sa ajungem la esenta daca nu ne expunem in fata unei situatii vulnerabile. Pentru ca atunci omul ramane blocat in lectiile primite anterior, in mecanismele dezvoltate in timpul acelor evenimente.
Bun. Ce este de facut ?
Avem un sistem de aparare care se activeaza inconstient si de aceea uneori nici nu ne dam seama ca le folosim. Dar putem sa reusim sa le scoatem la suprafata in campul constient si sa intelegem de ce, cand si cum le folosim. Sentimentul de normalizare a unui mecanism de aparare ajuta la normalziarea situatiei in campul psihic si emotional iar noi invatam sa identificam senzatia neplacuta, iar cand reusesim sa stam cu senzatia, nu mai refuzam sa stam fata in fata cu esenta personala si nu ne mai indepartam involuntar de cine putem sa devenim sau ce experiente putem sa traim.
Putem sa intelegem ca un mecanism de aparare de fapt este un mecanism de control, dorim sa controlam emotiile neplacute. Iar intelegerea este o caracteristica dezirabila din punct de vedere psihosocial si reprezinta un indicator extrem de important pentru mutarea in campul psihic constient a tot ceea ce se afla in campul inconstient. Asa cum spuneam, mecanismele de aparare sunt comportamente invatate, deci pot fi schimbate sau modificate. Dar exista un punct in viata cand devi constient de tine si observi cand apelezi la un mecanism de aparare, iar atunci este momentul de granita, in care inveti sa nu mai actionezi cum actionai de fel. Sa actionam cum actionam de fel inseamna ca nu ne oferim sansa la a ne descoperi potentialul, experiente, oameni, cariere.
Apelarea la autoprotectie pare ca reprezinta o modaliatte de a reduce starea de stres, insa ele sunt eficiente pe termen scurt, pentru ca daca nu invatam sau nu ne dam voie sa fim ajutati sa aducem in campul constient tot ceea ce creaza discomofort.. incepem sa negam viata. Si sa crezi in ceva, este de fapt speranta la un mai bine.
Iar cand aducem in campul constient parti uitate, invatam sa ne rescriem experiente si claritatea lumii inconjuratoare se schimba, pentru ca si tu ai schimbat filtrul. Adevarul ne apartine si cateodata avem nevoie de timp si oameni rabdatori langa noi sa putem face asta, iar uneori putem face asta si de unii singuri.
Oricum ar fi, invata sa iti dai voie sa explorezi tot ce ai putea insemna pentru tine, iar gandul se va tranforma in plan si planul in actiuni constante si constiente.
De la mine, pentru tine. Soare.