Natura Traumei Este Subiectiva Si Se Hraneste Din Evitare

E important sa normalizam discutiile despre starea de bine, pentru ca astfel ajutam activarea sentimentului de siguranta in propriul corp, cu propriile emotii si ganduri.

Photo by Marek Levák on Unsplash

Daunele emotionale din urma traumei pot fi recuperate, cand alegi sa iesi din capsula evitarii. Cuvantul cheie pentru vindecarea unei traume este curiozitatea. Sa fii curios cum te simti la nivel individual si social, fara acele urme traumatice. Desprinderea de trauma ilustreaza libertata memoriei si intelegerea sistemelor, ca apoi sa invatam sa le optimizam. Dupa optimizarea sistemelor, curatarea straturilor si procesarea senzatiilor, reusim sa interactionam mai fiabil si mai simplu cu trecutul. Unde? Aici in prezent.

Pentru ca devenim mai fiabili cu noi insine, cu corpul nostru, cu emotiile resimtite, cu durerea provocata de trecut. Iar fiabilitatea duce la vindecare, dar este necesar sa iti dai voie. Sa fii cine esti de fapt, fara acele urme traumatice care iti mananca energia si clipe minunate din viata.

Trauma si starile de anxietate sunt la un pas distanta. Iar cand discutam despre anxietate, nu ne referim la starea de agitatie sau timiditate. In corp exista si persista o stare psihica de urgenta in absenta unui pericol real.

E important sa stam fata in fata cu cine am fost, pentru a deveni cea mai buna versiunea a noastra. E important sa privim in interior pentru a invatat sa privim obiectiv in exterior.

Trauma este subiectiva si un eveniment traumatizat nu afecteaza la fel pe doi indivizi, depinde mult nivelul de rezilienta pe care il are fiecare in parte. Simptomele fizice pe care le avem ne fac anxiosi, pentru ca incarcarea emotionala este foarte mare iar corpul nostru nu are suficienta rezilienta pentru a se echilibra singur.

De aceea sistemul nervos are un efect foarte puternic, pentru ca trauma realizeaza modificari in creier, cat si la nivelul sistemului nervos.

Iar sistemul nervos evaluaza continuu riscul in mediul inconjurator, mediul in care individul isi desfasoara activitatea. Sistemul nervos stabileste prioritati pentru a dezvolta comportamente adaptative, pentru a se descurca in fata unei situatii care ar putea sa ne dezechilibreze. In consecinta, e important sa invatam sa procesam senzatiile si sa ne deconectam de mecanismele de aparare care ne izoleaza de vindecare.

Omului ii este dificil sa stea din nou fata in fata cu ceea ce a simtit, iar evitarea vine din fricam insa, evitarea amana vindecarea si evitarea nu ajuta la deblocarea unei personalitati post-traumatice. Cand un om isi construieste personalitatea in jurul traumei, valorile individuale se uita, intervine izolarea, sentimentele de incapabilitatea. De mentionat ca nu discutam doar de trauma fizica, trauma psihica, emotionala ( abuz emotional ), toate tipurile au un impact la fel de mare. Pentru oamenii cu amprente traumatice, lumea se poate transforma intr-un loc nesigur, fara speranta.

Este important sa fim inconjurati de persoane care ne ajuta sa ne impamantam, oameni care ne invata cum sa fim blanzi cu noi , ca apoi sa fim blanzi cu cei din jurul nostru. In timp, se poate invata sa nu mai cream raspunsuri fizice, iar invatura se numeste constientizare.

Oamenii cu traume nu sunt bolnavi, insa calca pe un camp minat, iar experienta poate fi inspaimantatoare. E important sa normalizam discutiile despre starea de bine, pentru ca altfel ajutam activarea sentimentului de siguranta in propriul corp, cu propriile emotii si ganduri.

Dupa trauma, omul se conecteaza la constient, iar constientul se conecteaza la sursa divina, care conduce la vindecare si trezire.

Alexandra Androne 2022

--

--

--

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Alexandra Androne

Alexandra Androne

More from Medium

The Long Road Parts 7 to 9

Trauma is loud but it doesn’t have to be deafening

Healing Journeys Have Ups and Downs