Ratiunea cauta sufletul si sufletul este incompatibil cu ratiunea

Cunoastere autentica

Suntem fiinte complexe care cauta sa se dezvolte si sa supravietuiasca in fata intelectului si a emotiei. Raportul dintre ratiune si emotie este unul greu de controlat, pentru ca ne solicita creierul sa actioneze in afara zonei de comfort.

Cel mai mare act de curaj pe care il poti face pentru tine, este sa accepti si sa iti permiti sa simti atat sentimentele dar si ratiunea. Pentru ca aceste reactii declansaza auto-dispciplina, auto-control si gestionarea a cine esti tu cu adevarat. Pentru ca iti permiti sa fii, sa existi, sa nu te identifici cu ideile celor din jurul tau, iti va oferi darul auto-examinarii constiente.

Auto-examinarea constienta inseamna sa iti dai voie sa existi si sa te analizezi fara judecata si fara duritate. Este important sa te observi, sa identifici ce este parte din tine si ce invataturi tragi din fiecare experienta intalnita. Sa iti dai voie sa simti ca ai un suflet care te ajuta sa simti iubire pentru tine si pentru cei din jurul tau.

Sufletul si ratiunea

Sufletul transcede materialitatea trupului si are capacitatea de a simti in substrat esenta unei situatii sau a unei persoane, in special esenta proprie. Te ajuta sa te auto-examinezi constient fara judecata. Ratiunea analizeaza si auto-examineaza, insa cu duritate si judecata.

E important sa inveti sa fii responsabil pentru ceea ce simti si pentru ca simplitatea iti va aduce liniste si emotii pozitive.

Insa mintea analitica nu inseamna ca nu simti cu sufletul, inseamna ca ai ajuns in punctul in care iti permiti sa fii si sa te auto-examinezi fara judecata.

Insa de ratiune nu te poti ascunde, dar o poti controla. Ea e sanatoasa, dar nu cand vine vorba de alegeri ce tin de suflet. Ratiunea este sanatoasa in afaceri, decizii materiale sau contracte.

Complexitatea ne conduce la a evita lucruri, situatii, oameni. Cand de fapt evitam acea parte din noi care nu doreste sa fie asaltata de real.

Dar cand dam nas in nas cu realul, cu concretul, cu palpabilul, constientizam unde ne situam, ce putem face si incotro ne indreptam. Ne indreptam acolo unde ne vrea sufletul si asta ne inveta pe noi sa ne invatam corpul cum sa simta o anumita emotie.

Incompatibilitatea suflet-ratiune se vede in parteneriate si in alegeri ce tin de dezvoltarea personala.

Mintea analitica nu incurca, doar te trezeste la realitate. Dar partea constienta de la interior te ajuta sa iei decizii sanatoase, in acord cu cine esti si ce creezi.

Sa simti cu sufletul si sa fii constient de asta este minunat. Insa cand incepi sa te observi ca incepi sa simti cu mintea, face diferenta.

Alexandra Androne 2022

--

--

--

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Alexandra Androne

Alexandra Androne

More from Medium

MintWorld token locker

Menanyakan dan Menunjukkan Arah Dalam Bahasa Inggris

Loss-Less Spending is Here with Glow Yield

Price of War: the account for the Russians