Renegocierea traumei conduce la metamorfoza esenței umane
Mit: Trauma este stocată în minte / Adevăr: Trauma este stocată în corp
--
De Alexandra Androne ,
Trauma este o rană și nicidecum tulburare psihică. Reprezintă o ruptură emoțională de sine, de mediu și fură timp prețios din viață. Este un blocaj al unei energii emoționale (combustibil pentru a putea gestiona orice situație stresantă ) ce nu a fost descărcată în timpul unui eveniment cu încărcătură puternică pentru organism.
Pe lângă tehnicile psihoterapeutice care ajută extraordinar de mult la dezvoltare personală dar și cunoașterea, înțelegerea și modificarea anumitor tipare comportamentale, uneori nu este de ajuns terapia verbală. Și deși, este practicată timp îndelungat, nu aduce un rezultat pozitiv pentru că stresul este încă blocat în organism, la nivelul corpului și nu se pune accent și pe ceea ce simțim corp. Când trauma este neprocesată, se realizează un exces de adrenalină care poate produce anxietate, insomnii, atacuri de panică, etc.
Imaginați-vă un ceas cu alarmă care sună în fiecare zi la aceeași oră. Exact același lucru se întâmplă și cu alarma organismului afectat. Sistemul omului care nu renegociază trauma se activează în fața unei amenințări reale sau percepute, pentru că provoacă dereglare la nivelul sistemului nervos. Experiența somatică se centrează pe eliberarea energiei stocate în corp, conștientizarea senzațiilor și stoparea acelei alarme care activează starea de amenințare.
Renegocierea traumei te învață să fii mai fascinat de creșterea personală decât de zona proprie de confort. Este singurul mod de a-ți activa și accesa potențialul cândva răpit de rana traumei.
Se creează un sentiment de siguranță în corp atunci când oamenii încep să experimenteze senzațiile. Deși pe moment apare o senzație de disconfort major, asta se întâmplă probabil pentru că senzațiile au fost evitate și singura reacție cunoscută era cea de a evita ce este negativ și greu. Când evităm să experimentăm senzații neplăcute, ele nu dispar, ci devin mult mai active atât la nivelul psihicului cât și a corpului. Cu cât se intră în contact cu senzațiile resimțite, cele pozitive dar și cele negative, cu atât mai mult se creează o creștere a stabilității, rezilienței și reorganizării sistemului nervos.
Echilibrul dinamic al unei persoane care renegociază trauma este major. A te vindeca înseamnă o acceptarea mișcării dintre gânduri, senzații în corp și sentimente. Pot exista zile bune și zile rele.Apoi pot exista săptămâni întregi fără nicio activare, ca apoi să urmeze o săptămână în care simți că stai pe loc. Suntem oameni, avem emoții, trecut, zile bune și zile rele, dar avem și un prezent în care putem simți cum curge armonia.
Dacă alegem să schimbăm perspectiva putem spune că trauma poate deveni arta de a învăța să trăim frumos. Pentru că învățăm să trăim în corpul nostru și să ne simțim liberi. Libertatea înseamnă să te arăți și să te cânți la trepte înalte, în fiecare zi a vieții tale.