Respectul pentru oameni, călăuza în societate
Analogie : lupul în trib și omul în societate
--
Se spune că lupul alb este simbol al luminii și reprezentant al sălbăticiei, dar în același timp un războinic care prezintă atât energia masculină cât și pe cea feminina.
Așa cum lupii în sălbăticie dezvoltă al șaselea simț, au încredere în propriile instincte și astfel contribuie la menținerea tribului din care fac parte.. Așa și oamenii ar putea să contribuie la dezvoltarea societății prin accesarea principiilor și valorilor sănătoase, precum respectul.
Societatea în care trăim este plina de oi în haine de lup, pentru că lupul respectă atât pe cel care pierde lupta dar și pe cel care câștigă. Lupul își pleacă capul în fața câștigătorului ca formă de respect iar lupului câștigător instinctiv îi este amintit că specia e mai importantă decât eliminarea adversarului. Ambii lupi apoi se îndepărtează și roata vieții lor continuă. Însă oaia fiind așa obișnuită.. se duce după turmă și nu oferă niciun sens.
Ei bine, aici unde trăim noi, omul a fost învățat să accepte și să respecte doar ceea ce i se aseamănă. Să ofere apreciere și respect câștigătorilor, lăsând în spate pe cel care a încercat poate ani la rând să ajungă în finală.
Când de fapt respectul reprezintă acceptarea diferențelor care există între oameni. Indiferent de status sau că a ajuns pe locul 1 sau 3.
Aici intră diferențele de la cum gândesc oamenii, cum se îmbracă, se comportă, cum gesticulează sau empatizează si multe altele. Oamenii sunt diferiți și asta este minunat, pentru ca astfel înțelegem cât de unic este umanul.
Fiecare dintre noi are o personalitate care s-a cristalizat diferit, avem valori diferite și un cumul de informații pe care singuri le împrăștiem în societate. Pe lângă toate aceste lucruri, respectul este o extensie a integrității. Adică atunci când facem tot ceea ce putem mai bine pentru noi înșine, ca apoi să creăm un mediu care reflectă adevărul și valorile.
Respectul reprezintă una dintre valorile cele mai importante ale omului care vrea sa faca un bine societatii. Un om cand respectă pe celălalt, înseamnă că este aliniat cu respectul de sine, cu esența interioară. Îmi place să numesc esența interioară ca fiind procesul de ascensiune al conștiinței. Adică să ai ochi să vezi dincolo de materie și să te reconectezi la umanitatea din tine, pentru că noi suntem ființe care suntem menite să trăim uman și în ascensiune.
Noi oamenii, avem ochi fizici și ochi spirituali iar când ajungem în punctul în care vedem lumina din oameni, înțelegem de fapt că ne aliniem cu esența individuală și nu mai percepem tot ce ne înconjoară ca pe o amenințare. Devenim lupii care își apără tribul. Oferim respect și le permitem oamenilor să se manifeste așa cum își doresc, fara să le fim piedici în mersul ales de ei.
Când se alege să se respecte pentru cine este omul și nu pentru ceea ce are și să se respecte diferențele care există între noi oamenii ( uneori acele diferențe se adeveresc ca fiind piesa puzzle lipsa) abia atunci omul face într-adevăr un bine societății.
Respectul se învață, se modelează și cultivă. Făcând un pas înapoi, s-a spus mult timp ca respectul se câștiga, însă omul aliniat cu umanitatea din el.. îl oferă necondiționat. Astfel echilibrează societatea și oile din ea.