Reteaua neuronala care cunoaste doar iubirea

Photo by Scott Webb on Unsplash

Cand vine vorba de retea neuronala ne gandim la neuroni interconectati, la neuroni cu functii diferite care formeaza un intreg. Iar reteaua neuronala are o trasatura foarte importanta si specifica, ea poate fi imbunatatita prin invatare si sa transmita apoi creierului semnalele de care are nevoie intr-o anumita situatie de viata. Iar reteaua neuronala pe langa specifica, mai este si complexa, la fel si iubirea.

Din vechi timpuri, iubirea a atras atentia si a fost studiata stiintific si artistic de oameni care cautau sa inteleaga ce se intampla la nivelul interiorului uman cand se discuta despre iubire. Dar s-a inteles intr-un final ca ea nu poate fi definita si ca exista sub mai multe forme. Iubirea nu poate fi definita, poate fi doar presupusa, insa, de fiecare individ in parte, pentru ca suntem diferiti si avem individualitate.

Daca incercam sa intelegem iubirea o sa simtim ca ne plimbam in cerc legati la ochi, dar daca incercam sa o descriem e posibil sa ne descoperim parti ale sufletului de care nu eram constienti.

Imi place sa cred ca omul care cunoaste iubirea dezvolta o retea neuronala care se hraneste cu acel sentiment. Asa cum neuronii sunt interconectati, asa si partile de suflet interconecteaza iubirea.

Creierul indragostit vs reteaua neuronala care cunoaste doar iubire

E important de punctat diferenta dintre creierul indragostit si reteaua neuronala care cunoaste doar iubire.

  • Cand creierul e indragostit se comporta in conformitate cu mesagerii chimici, acei neurotransmitatori pe care ii elibereaza. Si stiintific vorbind, mesagerii chimici sunt acele molecule prin care sistemul nervos transmite mesaje intre neuroni. Insa se creeaza o retea neuronala spcifica perioadei respective.
  • Cand reteaua neuronala cunoaste doar iubire, stim ca omul a devenit constient de sine. Stim ca el cunoaste ca starea de indragostire poate sa nu dureze, insa se poate accentua si se pot crea legaturi de durata. Pentru ca el stie ca iubirea este in interiorul sau si ca o poate manifesta in exterior.

Sa ajungi sa cunosti iubirea si sa o poti conecta la cine esti si cine intalnesti, necesita sa pasesti pe un drum nepavat, cu obstacole si posibile furtuni, din alea interioare. A, si multi neuroni pierduti.

Stiu, pare stiintific articolul, dar nu este, este despre constienta si iubire, despre cum reacionam si cum actionam in fata iubirii. Creierul nostru percepe mai usor si dinamic ce este familiar decat ce este nou. Ei bine, atunci creierul percepe noutatea ca fiind ceva periculos, iar daca nu avem mecanismele activate, se pot produce conflicte si nu mai descarcam neurotransmitatorii specifici starii de bine.

Ne dorim iubire insa deseori fugim din fata ei. De cate ori ai presupus ca nu o sa functioneze un ceva ? De cate ori ai fugit din fata fericirii ? Si tu, si eu, si multi altii am facut asta. Insa am inteles ca daca fugi de iubire, fugi de tine.

Putem sa stam fata in fata cu iubirea si noi sa nu stim, pentru ca ne gandim prea mult la viitor decat la prezent. Da, stiu ca se vorbeste si despre acea iubire care daca era iubire nu disparea, dar ea nu dispare pentru ca exista in tine, tu existi. Iubirea exista, doar ca nu se concretizeaza in ceea ce tu asteptai si iti doreai.

Si se intampla sa credem ca epuizam toate formele de iubire si fix atunci ni se intampla sa stam fata in fata cu iubirea, pentru ca fiecare om pe care il intalnim ,reprezinta o parte din interiorul nostru, o manifestare a noastra in lumea exterioara. Stam fata in fata cu iubirea, noi am creat acel om din fata noastra. Iubirea relaxeaza, iubirea ne invata, ne echilibreaza. Iar modalitatea ideala prin care noi reusim sa privim tot ce ne invata iubirea este sa acceptam si sa ii permitem sa existe, sa devenim una cu iubirea.

Dar intalnim diferiti oameni si diferite experiente pentru a intelege ca iubirea exista sub mai multe forme. Unii oameni nu raman in viata nostra pentru ca avem nevoie sa intalnim alte tipuri de iubiri care exista in noi si sa mai capatam alte invataminte.

Cand devenim constienti de cine suntem cu adevarat, de ce anume putem oferii lumii inconjuratoare, atunci SE FORMEAZA RETEAUA NEURONALA CARE CUNOASTE DOAR IUBIREA. Pentru ca devenim una cu iubirea, pentru ca ne dorim iubire, dar practic ne dorim ceea ce suntem deja, insa ne dorim iubirea manifestata in exterior, forma noastra care ia o alta forma.

Exemplu: uita-te la cel mai bun prieten al tau, te vezi pe tine.

Iubirea se recunoaste, nu se creeaza, doar se identifica. Cand poti fi natural/a cu celalalt din fata ta, atunci stii ca stai fata in fata cu iubirea, pentru ca stai fata in fata cu tine, cu parti din tine. Iubirea se identifica si apoi ea poate fi ajutata sa creasca, ea deja exista pentru ca tu existi.

Sa ne dam voie sa cunoastem iubirea sub diferite forme, alt tip de iubire decat tot ceea ce am intalnit pana acum. Iubirea aia din stele, din univers, din vis. Ea exista pentru ca tu existi. Nu condamna oamenii care pleaca, pentru ca si tu ai facut candva asta. Tu trebuie sa te intalnesti cu iubirile tale, iar omul acela la fel. Intr-adevar, unele dintre ele se pot intoarce, dar tu te mai intorci ? Poti avea o supriza si sa refuzi iubiri vechi insa poti avea supriza si poti renintalni iubiri vechi. Fiecare decide pentru sine si ce este mai bun pentru sufletul sau. Si cand cand zic iubire ma refer la prietenie, famile, cuplu.

Daca ne dam voie , cine stie, iubirea o sa ramana. Dar sa ne dam voie constient, fara frica si fara prezumtii legate de viitor. Viata e imprevizibila, nu putem controla tot ce ne inconjoara. Haide sa nu mai fugim de tot ce este nou, haide sa privim provocarile ca pe o sansa la fericire si sa nu fim iresponsabili cand vine vorba despre iubire, despre noi.

Alexandra Androne

--

--

--

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Alexandra Androne

Alexandra Androne

More from Medium

One Minute: An Invaluable Investment

Germany agrees on gas deal with Qatar to help end dependency on Russia

To fix web3, fix yourself FIRST

Hulrum Gets Greedy (Using Leverage To Amplify Returns)