Sănătatea mentală, ca prioritate - minutul acordat ție

Un subiect sensibil si plin de emotie, atat pentru psihologul si omul din mine dar si pentru cei care citesc randurile care urmeaza

Photo by on

de Alexandra Androne

Nu este un text despre ce trebuie sa faci ca sa fii bine, pentru ca fiecare om actioneaza de la nivelul lui de experienta traita si inteleasa.

A venit la ceas de seara ca un semnal de alarma pentru mine profesionistul si practicianul care si el s-a luptat cu stari de discomfort dar si un semnal de alarma pentru toti oamenii. Vreau sa cred ca populatia a inteles cat de importanta este sanatatea mentala si ca stie ca este la fel de importanta ca cea fizica, ba chiar uneori mai importanta, avem drept exemplu pacientii care au avut tarie mentala si emotionala si s-au ridicat din patul de spital. Uneori poti face singur asta, alteori apelezi la ajutor specializat, prieteni, familie. Importnt este sa apelezi la resurse.

Exista acel moment cand reusesti sa te sustragi din oala cu sentimente de neputinta si intelegi ca doar tu poti schimba ceea ce te inconjoara, atunci intelegi viata, iti intelegi viata.

Prin prisma meseriei sunt martora la diferite categorii de oameni. Cei care trec prin experiente care le genereaza stari de bine, impacare de sine si reusesc sa gestioneze sanatos si experienta neplacuta.. Dar provocarea incepe cand intalnesc si oameni care considera ca viata nu merita traita, cu o varietate de emotii la activ, explozie de furie, pierderea interesului fata de activitatile obisnuite si frica de necunoscut. Si este trist cand vezi oameni capabili sa se ridice singuri dar nu reusesc, iar tu ca practician le vii in ajutor sa faca pasul cel mare, catre cunoasterea de sine, intelegere si iubire. Cu blandete si intelegere totul, cu actiuni psihologice care sporesc cadrul de siguranta si le permite sa se desfasoare fara frica.

In societatea noastra, acest aspect al sanatatii mentale a capatat un rol important, de acceptare si de asumare a starii de bine iar dezvoltarea personala porneste de la arta, muzica, calatorii pana la a sta cu un caiet in mana pe o banca in parc si iti scrii gandurile. Toate activitatile care sporesc un cadru de siguranta dezvolta o inteligenta emotionala care te avuta pe viitor sa actionezi si sa gestionezi sanatos experientele pe care le traiesti, pentru ca vei fi prezent si te vei observa in timp real pe tine.

Omul reactioneaza asa cum stie, asa cum a fost educat, cum a vazut in mediul in care s-a invartit pana la momentul care a cazut reactia de furie, tristete, dezamagire. Sanatatea mentala se costruieste pe diferitele etape ale vietii, iar noi ca indivizi stim sa ne comportam fata de noi insine atat cat am fost invatati. Daca la scoala ai invatat sa numeri pana la 100 din 10 in 10, asa o sa continui pana vei invata ca exista si alte cifre dupa 100. Asa e si in viata, exista factori care ne influenteaza viata si experientele si credem ca doar asa trebuie sa procedam, dar cand invatam sa fim flexibili si sa ne dam voie sa ne intelegem sensul, deschidem ochii si pricepem ca exista si alta cale pe care poti merge. Iar in timp, pas cu pas si cu rabdare vom reusi sa construim o relatie sanatoasa cu sinele nostru si sa avem sentimente de multumire.

Sănătatea mentală nu are structură limitată în timp și prespune relația de încredere pe care o ai cu tine însăți. Ea se intampla continuu.

Introducerea tot mai freceventa a informatiilor despre sanatate mentala, dezvoltare personala, cunoastere de sine.. dovedeste practic ca bunastarea emotionala este o prioritate si are o valoare semnficativa in viata unui om.

Sanatatea mentala ar trebui sa fie la baza dar si in varful piramidei de nevoi individuale, pentru ca reprezinta indicatorul calitatii vietii. Eu definesc aria asta: ca fiind o relatie de incredere cu sinele tau, incarcata de emotii pozitive, momente in care te asculti, te observi in timp real si ai un grup de reactii adaptative intr-o situatie care iti creaza discomofort.

Educatia pentru sanatatea mentala implica cunoastere, observare, implicare, daruire. Majoritatea dificultatilor de sanatate mentala debuteaza in copilarie si adolescenta, acestea provocand afectiuni care pot dura o viata.

Povara emotiilor negative si a incapacitatii de a lua decizii sanatoase, conduce la suferinta in tacere si oportunitati limitate pentru progres individual. Experientele care consuma energie psihica creaza modificari la nivel interior si creaza confuzie, avand dificultati in a se descurca apoi in situatii asemanatoare de viata. Practic imaginea clara fata de cine esti tu cu adevarat, se distorsioneaza din cauza experientelor traite anterior si pe care nu ai stiut cum sa le etichetezi. Cand atentia este mai mult in minte decat in corp, nu ai cum sa te misti in mod natural prin incercarile si provocarile cu care te confrunti, dar cand atentia este la tine.. atunci iti accesezi resursa, te accesezi pe tine.

Noi oamenii suntem plini de resurse interioare pe care le putem implementa in fiecare experienta pe care o traim si ne putem dezvolta capacitatea de a procesa fiecare emotie si sa ne crestem potentialul personal. Ce stiu este ca, exista o cale de implinire pentru fiecare om si este uimitor cum se transforma totul in jur cand reusesti sa te conectezi la esenta interioara si reusesti sa iti scrii propria poveste.

Acorda-ti un minut pe zi cu tine, bucura-te de soare, de luna, de timpul pe care il traiesti. Viata este frumoasa si fiecare provocare este temporara, insa tu esti viata insasi.

--

--

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store