Trauma colectiva in vreme de razboi vazut si nevazut

Despre oameni care raman fara drumuri si despre oamenii care deschid drumuri

Photo by Stijn Swinnen on Unsplash

Este un subiect sensibil care are un impact major asupra unui grup alcatuit din mai mult de doua persoane, iar in cazul de fata a intregii planete. Spun intreaga planeta, pentru ca indiferent de nivelul de non-empatie pe care il are un individ fata de omenire, subiectul de razboi tot atinge parti ale interiorului uitat. Iar termenul de trauma colectiva este real, exista si afecteaza la nivel psihologic pe toata lumea implicata in mod direct sau indirect.

In vreme de trauma colectiva, neputinta creste si se creeaza un discomfort la nivel interior care ataca desfasurarea normala in societate. Nu este ceva ce iti propui sau nu iti propui sa gandesti, este vorba de energia oamenilor care sufera. S-a demonstrat stiitific ca suntem energie si atragem energie. Insa cu cat informatia se propaga in media sub diferite forme, anxietatea si oboseala psihica se accentuaza.

Iar in trauma evenimentul prin care trece o populatie depasaseste capacitatea mintii de a isi imagina sau intelege parti din realul trait. Impactul unei traume asupra starii de sanatate mintala poate fi major, iar o situatie traumatica precum starea de razboi poate altera capacitatea omenirii de a gestiona intregul flux al vietii. Practic, anxietatea, starea de neputinta, incertitudinea, ingrjorarea sau anticiparea de situatii este un raspuns psihologic in fata traumei.

Insa este improtant de mentionat ca oamenii reactioneaza diferit in fata traumei individuale sau a traumei colective si uneori sunt blamati pentru comportamentul care pare detasat.

Suntem oameni diferiti, cu trairi diferite, cu personalitati diferite, cu raspunsuri psihologice diferite, insa acesta nu este un indicator al faptului ca nu empatizam. Un om care isi urmeaza fluxul vietii si continua sa faca ceea ce facea inainte ca alta societate sa fie in stare razboi, nu inseamna ca nu sufera. Inseamna ca a constientizat cat de important este ca el sa fie echilibrat pentru a putea ajuta pe semenii sai.

Viziunea asupra lumii este diferita si frica in proportii uriase este un raspuns natural in fata unor evenimente activatoare. Si important este sa exprimam durerea, sa discutam despre ce simtim si cum traim, sa descarcam energia stocata in corp. Pentru ca refuzul procesarii senzatiilor evenimentelor traumatizate vor conduce la activarea inconstientului si acesta va gasi alta modalitate de a descarca energia, precum vise urate, anxietate, somatizari.

Razboiul vazut este despre cei care se lupta pe front, despre oameni care au ramas pe drumuri, oameni care au ramas fara drumuri si oameni care blocheaza drumuri. Acei oameni care au stat fata in fata cu durerea, cu bombe, cu explozii. Acei oameni care ieri erau si astazi nu mai sunt. Oameni care au avut si au pierdut, oameni care sunt in stare sa creeze ceva nou in alta societate.

Razboiul nevazut este despre oamenii care deschid drumuri. E brutal pentru omenire ce se intampla si in acelasi timp este magnific cati oameni se implica pentru revocarea brutalitatii. Lumea e solidara, are empatie si scenariul a cuprins sufletul tuturor. Durerea comuna a ajutat aomenii sa se uneasca si sa adune intregi comunitati pentru a facilita tranzitul material si emotional al oamenilor in stare de alerta.

Oamenii care nu sunt implicati direct in evenimentul traumatizat, ofera suportul social, iar suport social implica atat suport fizic cat si suport psihologic. Paleta de emotii traita de cei care ofera suport este diferita si nu trebuie blamata. Fiecare individ ajuta cum poate, daca poate si cat poate.

Pace in omenire.

Alexandra Androne 2022

--

--

--

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Alexandra Androne

Alexandra Androne

More from Medium

A virtual world based on blockchain technology

HIEA 115 Introduction Medium Post — Nicolas Schluep

Even in Uncertain Times, the International Space Station keeps streaking through the Heavens.

Oddblox Release Kicks Off New Era of NFTs on BSC