Trauma intareste sistemul de supravietuire si afecteaza sistemul de evaluare a mediului inconjurator

Arta de a invata sa traiesti frumos

Photo by Gift Habeshaw on Unsplash

O trauma reprezinta acea experienta prin care o persoana trece si aceasta experienta ii depaseste capacitatea de a face fata sentimentului de neajutorare si nu stie cum se poate confrunta cu amenintarea.

Diferenta dintre calmarea sistemului nervos si echilibrarea lui

Exista o legatura intre om si animal, ei au parte de o imunitate naturala la traumatizare cand ne referim la conditiile de viata in care traiesc si reusesc sa aiba grija de familie. Insa si pe om dar si pe animal, natura l-a inzestrat cu un sistem nervos capabil sa se refaca si sa descarce energia retinuta in corp in timpul activarii sistemului de supravietuire.

Se stie ca sistemul nervos regleaza functiile de baza ale organismului nostru si noi nu putem sa il controlam, el este pe functie automata. Insa cand devine supraactivat si se mentine in acest mod, se poate dicuta despre situatii traumatice.

Examinarea in mod periodic a ceea ce suntem poate ajuta la monitorizarea gradului de activare si reclibrarea a sistemului nostru nervos, iar identificarea resurselor care ne ajuta sa fim prezenti si mai conectati cu sinele ar trebui folosite cat mai des, sa devina un stil de viata.

Aparitia unei traume tine foarte mult de cum este construit la interior individul, de cum percepe un eveniment traumatic si de ce eticheta pune unei situatii de viata stresante. Insa sunt fel si fel de persoane, care nu au capacitatea de a se regla singuri si de a iesi din nisipurile miscatoare, atunci intervine sistemul nervos care cedeaza si nu se mai poate recalibra singur.

Corect, majoritatea traumelor se nasc in copilarie dar se nasc si la maturitate daca nu stim sa gestionam emotii si evenimente. Insa conceptul de trauma nu este doar la nivel fizic, ci si la nivel emotional. Mintea se apara, blocheaza orice aspect care ar putea avea material tarumatic si creierul incepe sa faca asocieri irationale, care va dezvolta situatii de viata disfunctionale.

Trauma stinge tot ce ar putea un om sa fie vreodata

Refluxul resimtit dupa un abuz emotional, fizic sau verbal este perceput diferit, de la persoana la persoana. Insa si cea mai mica amprenta traumatica poate afecta persoana in cauza sa se dezvolte armonios si sa ia decizii functionale. In trauma sunt luate decizii impulsive, irationale, paralizante si totodata o trauma nerezolvata continua sa declanseze reactiile de aparare care nu mai sunt necesare.

Corpul ramane activat, pornit pe modul sistemului de supravietuire. Pentru ca creierul nu cunoaste diferenta dintre acum si atunci, el ramane blocat in evenimentul traumatic si incepe sa se apere, chiar daca nu mai este nevoie. Asa functioneaza drept, un corp care are trauma stocata.

Dar putem sa invatam sa acceptam trauma, ca apoi sa ii permitem sa existe si ca in final sa se poate vindeca, sa se descarce. Ciclul activare-dezactivare o sa existe, permitand sistemului nostru nervos sa se integreze, insa aducand inapoi elementele de constientizare, practic atunci mobilizam energia senzoriomotorie si se restaureaza simtul corect al senzatiilor, al timpului si vom invata sa gestionam eventualele schimbari din mediu.

Noi ca indivizi care traim intr-o societate care seamana mai mult a salbaticie moderna, avem parte de reactii de orientare si distribuim energia intr-un mod care activeaza reactii de aparare. Biologic vorbind, se activeaza sistemul de supravietuire.

Exista o diferenta intre calmarea sitemului nervos si echilibrarea lui, putem apela la meditatie, respiratii sau tehnici de yoga. insa sistemul nervos are nevoie sa se reechilibreze si sa ramana echilibrat.

Este important sa reflectam asupra a ceea ce suntem noi in prezent si cum putem invata sa renegociam evenimentul traumatic si sa invatam sa accesam resursele, pentru a putea procesa si integra acele senzatii neprocesate.

Iar trauma apoi, devine arta de a trai frumos.

Alexandra Androne 2022

--

--

--

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Alexandra Androne

Alexandra Androne

More from Medium

Pruning the Shrub of Men

Facing Down Fear

We Need To Talk About Bruno

Suffering is Grief With Nowhere to Go