Tu, esti entitatea care are puterea de a se regenera

Alexandra Androne
3 min readJun 22, 2022

--

Photo by Amanda Flavell on Unsplash

de Alexandra Androne

Dinamica vietii incepe cu adevarat cand omul isi asuma unicitatea si isi orienteaza atentia spre actualizarea continuaa a cine este el cu adevart. Cand doreste sa descopere ce se afla in interiorul sau si cum isi poate ingriji mai bine samanta sadita pe un teren minat.

Analogia a devenit un stil de viata pentru mine pentru ca ma ajuta la explicarea unor concepte si ofera putere de intelegere. Asa ca iata-ma:

Ei bine, omul se dezvolta in trei tipuri de ecosisteme: cel natural, antropogen si autotrof.

Dezvoltarea in ecosistemul natural, este acel sistem care a aparut spontan. Unde alt om nu a avut niciun rol in modificarea identitatii si a diversitatii individuale. Un sistem in care omul a invatat singur cum sa se descurce, cum sa se apere si cum sa fie. Inca din vechi strabuni invatam asta, avem in sange, in ADN, este transgenerational.

Dezvoltarea in ecosistemul antropogen, este acel sistem in care alt om din societate intervine partial sau total asupra dezvoltarii individualitatii celorlalti. Dar de ce reuseste sa faca asta? Pentru ca omul inca nu se poate sustine pe sine, in ceea ce este, ce simte si cum doreste sa actioneze. In acest tip de ecosistem predomina stilul invatat, un stil care nu apartine sinelui si un stil care te face sa te simti singur, chiar daca esti inconjurat de oameni. Pentru ca interventia omului si-a pus amprenta si individualitatea este acoperita.

Dezvoltarea in ecosistemul autotrof, este acel sistem in care omul incepe sa aiba incredere in sine, devine asumat si implica o stare de siguranta. Omul aici, devine autonom si independent. Autonomia implica starea in care omul are capacitatea sa actioneze liber, constient si asumat, o libertate de gandire si puterea de actionare in schema propiilor valori. Independenta accepta si respecta implicarea celorlati dar se bucura si se bazeaza pe propria persoana. Omul independent isi permite afirmarea propriei persoane dar e receptiv si la ce ofera lumea exterioara.

Toate trei sunt interconectate: te nasti, inveti de la altii si prin altii, apoi te dezvolti singur. Dar cand omul se dezvolta doar intr-un ecosistem in careomul isi pune amprenta asupra sinelui, nivelul de dezvoltare personala scade, pentru ca omul nu are abilitatea singur, sa ajunga la esenta sa personala. Si cade in ego, iar ego-ul se invata, pe cand sinele doar exista. Iar cand omul incepe sa isi asume cu adevarat partile ranite si incepe sa se observe de la exterior la interior si invers, atunci incepe drumul catre descoperire, pentru ca isi asuma curajul de a deveni cea mai buna versiune.

In ecosistemul autotrof locuiesti in casa soarelui si dansezi in jurul soarelui, pentru ca devii autentic, simplu si practic. Aici nu ai nevoie de prototipuri pentru a te crea. Un prototip doar te invata cum sa fii ca celalat. Insa cand sinele este accesat, doar te bucuri de lectiile de calitate pe care le intalnesti si daca ti se potriveste le aplici pentru tine.

Cand te intorci la sine, iti creezi propriul drum. Adica esti tu insuti, nu esti artificial si fragil, reusesti sa te faci remarcat fara sa vrei sa fii ramarcat, pentru ca ai trasaturi unice care transmit energie de siguranta iar vibratia ta se simte chiar si la mii de km distanta. Pentru ca tu ai invatat sa fii, nu sa existi.

Iunie 2022

--

--